INFORMACJA O ROZSTRZYGNIĘCIU KONKURSU NA KANDYDATA NA STANOWISKO DYREKTORA DOMU KULTURY W GOŁDAPI

INFORMACJA

O ROZSTRZYGNIĘCIU

KONKURSU NA KANDYDATA NA STANOWISKO

DYREKTORA DOMU KULTURY W GOŁDAPI

W wyniku zakończonej procedury naboru na ww. stanowisko została wybrana:

Pani Halina Wojtanis, zam. Barkowo

Uzasadnienie rozstrzygnięcia konkursu na stanowisko:

W związku z ogłoszeniem Burmistrza Gołdapi z dnia 29 listopada 2023 r. o konkursie na kandydata  na stanowisko Dyrektora Domu Kultury w Gołdapi (zatwierdzonym Zarządzeniem Nr 2114/XI/2023 Burmistrza Gołdapi z dnia 29 listopada 2023 r. w sprawie ogłoszenia konkursu na kandydata na stanowisko Dyrektora Domu Kultury w Gołdapi) wpłynęły trzy oferty. Komisja rekrutacyjna podczas oceny dokumentów złożonych przez kandydatów stwierdziła, że jedna oferta nie spełniła wymogu niezbędnego (formalnego) określonego w załączniku nr 1 do ww. zarządzenia tj.” co najmniej trzyletni staż pracy na stanowisku kierowniczym w sektorze kultury lub co najmniej pięcioletnie doświadczenie w pracy w sektorze kultury”. Kandydat został poinformowany o odrzuceniu jego oferty. Pozostałe dwie oferty spełniły wszystkie wymogi niezbędne i formalne zawarte w ogłoszeniu i zostały zakwalifikowane do drugiego etapu jakim była rozmowa kwalifikacyjna. Komisja Rekrutacyjna przeprowadziła z kandydatami rozmowy kwalifikacyjne, podczas których kandydaci m.in. przedstawili dotychczasowy przebieg pracy zawodowej, a także autorskie, pisemne koncepcje programowe dotyczące działalności, organizacji i zarządzania Domem Kultury w Gołdapi na najbliższe lata. Komisja Rekrutacyjna zadawała pytania z zakresu znajomości problematyki i zagadnień związanych z organizacją i realizacją przedsięwzięć z zakresu kultury, znajomości zagadnień związanych z pozyskiwaniem funduszy zewnętrznych i współpracy z organizacjami pozarządowymi. Podczas przeprowadzonej rozmowy kwalifikacyjnej Pani Halina Wojtanis wykazała się niezbędną wiedzą z zakresu objętego konkursem i otrzymała największą liczbę punktów. Pani Halina przedstawiła kompletną i spójną koncepcję rozwoju Domu Kultury w Gołdapi. Posiada wieloletnie doświadczenie  w pracy w instytucjach kultury, dzięki czemu zna zasady i dobre praktyki niezbędne do wykonywania zadań na stanowisku objętym konkursem, co jest dodatkowym atutem Kandydatki. Pani Wojtanis podczas rozmowy kwalifikacyjnej przedstawiła się jako kreatywny i chętny do działania manager z pomysłami i jasno sprecyzowanymi kierunkami na rozwój kultury na terenie naszej gminy. Po zakończeniu rozmów kwalifikacyjnych wszyscy członkowie Komisji Rekrutacyjnej w głosowaniu jawnym jednogłośnie podjęli decyzję aby zarekomendować Panią Halinę Wojtanis jako kandydata na stanowisko dyrektora Domu Kultury w Gołdapi, więc postanowiłem jak na wstępie.

Gołdap, 25.01.2024 r.

Autor: Marta Zarzycka